BAOFENG UV5R EL TELSİZİNİN FİZİKİ YAPISININ İNCELENMESİ
- Tuş Takımı
- Çok Fonksiyonlu Menü Tuşu
- Menü Tuşu
- Çıkış/Geri Tuşu
- Tarama Tuşu
- Tuş Kilidi
- UHF/VHF Frekanslar Arası Geçiş Tuşu
- A ve B Satırları Arası Geçiş Tuşu
- VFO Modu Tuşu
- Cihaz Açma/Kapama ve Ses Ayarı
- Radyo
- El Feneri
- PTT-Mandal
- Jak Girişi ve Programlama Portu
BAOFENG EL TELSİZİNE AİT MENÜ AYARLARI
Merhaba, bu yazımızda özellikle yeni radyo amatörlerinin fiyat/performans nedeniyle sıklıkla tercih ettiği BAOFENG marka telsizlerin menülerini ve bu menülerin ne işe yaradığını inceleyeceğiz. Bu yazımızda referans aldığımız telsiz BAOFENG UV5R’dir. Fakat hemen hemen bütün BAOFENG telsiz cihazlarında bu ayarlar birebir incelediğimiz isimlerle bulunmaktadır. Firmanın görece yeni çıkardığı bazı modellerde menülerin yerlerinde ufak tefek değişiklikler bulunmaktadır. Örneğin MDF-A menüsü BAOFENG UV5R’de 21.sırada bulunurken UV17 modelinde 22. Sırada bulunmaktadır.
0-SQL:
Susturma ayarıdır. Bu ayar bütün telsizlerde aşağı yukarı aynı şekilde çalışmaktadır. Bu ayar sayesinde parazit ve gürültü engellenmektedir fakat zayıf telsiz sinyallerini de duymanızı engelleyecektir. Bu ayar yapılırken mümkün olan en düşük değerin girilmesi tavsiye edilir.
1-STEP:
Frekans ayarı yapılırken adım aralığının seçilmesini sağlar.
2-TXP:
Telsiz cihazı çıkış gücünü bu seçenekten ayarlayabilirsiniz. Çevre şartlarına ve haberleşme koşullarına bağlı olarak çıkış gücünü ayarlamanız gerekmektedir. Modülasyonunuz karşı istasyon tarafından zayıf okunuyorsa çıkış gücünüzü arttırabilirsiniz. Fakat çıkış gücünüzü arttırmanız cihazınızın daha fazla enerji harcamasına neden olacağından bataryanızın daha çabuk bitmesine neden olacaktır. Mümkün olan en düşük güçte çıkış yapmanız diğer frekanslara sarkma yapmanızı engelleyecek ve cihazınızın bataryasını daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Telsiz cihazının modeline bağlı olarak değer girmek mümkünken çoğu telsiz modelinde sadece LOW ve HIGH seçenekleri bulunmaktadır.
3-SAVE:
Bilgisayar ve cep telefonlarından aşina olduğumuz güç tasarrufu moduna karşılık gelmektedir. OFF konumuna alınması durumunda telsiz cihazı herhangi bir güç tasarrufu yapmayacaktır.
4-VOX:
VOX ayarı açık ise telsiz mandalına basmadan konuşma yapmak mümkündür. Bu kullanım şekli telefon haberleşmesine benzerlik göstermektedir. VOX modu çevredeki bütün sesleri konuşma olarak algılayabilir. Açık alanlarda kullanımı pek pratik olmadığından radyo amatörleri tarafından sık kullanılmamaktadır.
5-WN:
Frekans bandı genişliği ayarıdır. Günümüzde birçok röle sistemi dar banda çalıştığından kullanılacak röle ve frekans göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. WİDE ve NARROW seçenekleri bulunur.
6-ABR:
Ekran aydınlatmasının çalışma süresi ayarı buradan yapılmaktadır. Büyük bir fark yaratmayacak olsa da batarya tasarrufu gereken durumlarda ekran aydınlatması kapatılabilir.
7-TDR:
Dualband dinleme özelliğini aktif eder. Ekranda ayarladığınız iki farklı frekansı da dinleyebilirsiniz. Bazı durumlarda karışıklığı engellemek için kapatmanız gerekebilir.
8-BEEP:
Tuş sesi ayarı buradan yapılır. Bu ayar aktif ise cihazınızın tuşlarını her kullandığınızda telsiziniz “BEEP” sesi çıkartacaktır.
9-TOT:
Mandal süresi ayarıdır. Ayarlanan süre kadar mandala basmanıza izin verecektir. Konuşma devam edecek ise mandalı bırakıp tekrar basmanız gerekmektedir. Bu ayarın doğru kullanımı oldukça önemlidir. Cihazınızı istenmeyen mandal durumlarından korumanızı ve ilgili frekansı işgalinizi önleyecektir.
10-R-DCS:
Alma dijital ton ayarıdır.
11-R-CTCS:
Alma analog ton ayarıdır. Bu ayar nadiren kullanılmaktadır. Eğer bölgede aynı frekanslar sık kullanılıyorsa bu ayar tercih edilmektedir.
12-T-DCS:
Gönderme dijital ton ayarıdır.
13-T-CTCS:
Gönderme analog ton ayarıdır. Bu ayar neredeyse bütün röle sistemleri tarafından kullanılmaktadır. Eğer ilgili rölenin tonunu telsiz cihazınıza ayarlamazsanız röle üzerinden gönderme sağlayamazsınız.
14-VOICE:
Menü metinlerini seslendirir.
15-ANI-ID:
Bilgisayar üzerinden ayarları yapılarak cihaz kimliği oluşturulabilir.
16-DTMFST:
DTMF sistemleri için ton ayarları bu menüden yapılır.
17-S-CODE:
Sinyal kodu gönderimi ile ilgili ayar bu menüden yapılır.
18-SC-REV:
Cihazınız tarama yaparken herhangi modülasyon ile karşılaşırsa taramaya devam edip etmeyeceği ayarıdır. Bu ayar hem VFO modunda hem kayıtlı kanallar listesinde çalışacaktır.
19-PTT-ID:
Görüşme sırasında ANI-ID gönderme ayardır.
20-PTT-LT:
ANI-ID yolama süresidir.
21-MDF-A:
Telsiz cihazınızı bilgisayara bağlayarak frekans yükledikten sonra MDF-A menüsü üzerinden “NAME” seçeneğini ayarlayarak ilgili frekansa verdiğiniz adı telsizinizin ekranında görüntüleyebilirsiniz. Bu menü üzerinden “FREQUENCY” seçeneğini ayarlayacak olursanız ayarladığınız ilgili frekansı telsizinizin ekranında görüntüleyebilirsiniz. Bu ayarlar sadece telsizinizin “A” satırı için geçerli olacaktır.
22-MDF-B:
Telsiz cihazınızı bilgisayara bağlayarak frekans yükledikten sonra MDF-B menüsü üzerinden “NAME” seçeneğini ayarlayarak ilgili frekansa verdiğiniz adı telsizinizin ekranında görüntüleyebilirsiniz. Bu menü üzerinden “FREQUENCY” seçeneğini ayarlayacak olursanız ayarladığınız ilgili frekansı telsizinizin ekranında görüntüleyebilirsiniz. Bu ayarlar sadece telsizinizin “B” satırı için geçerli olacaktır.
23-BCL:
Frekansta anlık olarak konuşma var ise mandal yapmanızı engeller.
24-AUTOLK:
Tuş kilinin otomatik olup olmayacağını ayarlar.
25-SFT-D:
Alma ve gönderme frekansı her zaman aynı olmayabilir. Özellikle röle üzerinden yapılacak haberleşmede alma ve gönderme frekansları farklılık göstermektedir.
Örneğin; Telsizde mevcut ayarlı frekansın 145.650’ olduğunu varsayalım. Yani masamızın üzerinde duran telsiz bu frekansa ayarlı ve görüşmeleri bu frekanstan dinliyoruz. Varsayalım ki bizde görüşmeye katılmaya karar verdik ve mandala bastık. Telsizin ekranında “145.650” yazan frekans biz mandala bastığımızda “145.050” oldu. Demek ki telsize “-600” olacak şekilde shift ve ofset ayarı yapılmış. Bu ayar “+600” olacak şekilde de ayarlanabilirdi. Bu menüden sadece “-“ ve “+” ayarı yapılabilir. Bir sonraki menü de ne kadar kayma olacağı ayarı mevcuttur.
26-OFFSET:
Gönderme frekansı farklı olacak ise bunun ne kadar farklı olacağının ayarı bu menüden yapılır. Varsayalım ki mevcut frekansımız “145.600”. Telsizin mandalına bastığımızda yani gönderme yaptığımızda frekansımız “145.000” olsun istiyoruz. O halde 25.Menüden “-“ olarak ayar yaptıktan sonra bu menüden de “600” değerini telsize girmeliyiz. Böylece “-600” OFFSET ile çıkış yapmış olacağız.
27-DEL-CH:
Telsizde kayıtlı olan bir frekansı silmek için kullanılır.
28-MEM-CH:
Ayarladığımız frekansı telsizin hafızasına kaydetmek için kullanılır.
29-WT-LED:
Telsizin arka plan rengi bu menüden seçilir.
30-RX-LED:
Telsizin dinleme yaparken arka plan renginin nasıl olacağı bu menüden seçilir.
31-TX-LED:
Telsiz ile gönderme yaparken arka plan renginin nasıl olacağı bu menüden seçilir.
32-AL-MOD:
Alarm durumunda arka plan renginin nasıl olacağı bu menüden seçilir.
33-BAND:
Frekans bandı seçim bu menüden yapılır.
34-TDR-AB:
TX kanalı seçimi bu menüden yapılır.
38-PONMGS:
Telsiz açıldığında ekranda çıkacak mesaj bu menüden ayarlanır.Eğer telsizinizi bilgisayar üzerinden programladıysanız ve bir açılış mesajı oluşturduysanız bu menü üzerinden “MSG” seçeneğini ayarlayarak açılış mesajınızı görüntüleyebilirsiniz.
39-ROGER:
Mandal bırakıldığında ROGER-BEEP denen sesin olup olmayacağı ayarı bu menüden yapılır.
40-RESET:
Cihazı fabrika ayarlarına döndürür. Yüklü olan bütün frekansları, ayarları ve açılış mesajını siler.
YAZAR
Atakan ONUR (TA1ATP)