NOT MAGIC
JUST TECHNIQUE

1/72 Russian BTR-70 APC early version | TRUMPETER

Giriş

BTR-70, Sovyetler Birliği tarafından 1960’ların sonlarında geliştirilen sekiz tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdırGAZ-4905 üretim kodu altında tasarlanmıştır. 21 Ağustos 1972 tarihinde Sovyet hizmetine kabul edilmiş ve daha sonra geniş çapta ihraç edilmiştir. Romanya tarafından TAB-77 adı altında lisanslı olarak büyük miktarlarda üretilmiştir.

(TAB-77)

BTR-70, daha önceki BTR-60 serisi Sovyet tekerlekli zırhlı personel taşıyıcılarının, özellikle de en çok benzediği BTR-60PB’nin potansiyel halefi olarak geliştirildi.GAZ-50 adı verilen başarısız bir benzeri de geliştirilmiştir.

(GAZ-50)

Teknik Özellikler

BTR-70, iki benzinli motorla çalıştırılmaktadır. Araç tamamen amfi ’dir ve yüzerken gövdenin arkasına monte edilen tek bir su jeti ile hareket ettirilir. Aracı suya hazırlamak için sürücü bir trim kanadı kurar ve aracın içinden sintine pompalarını çalıştırır. Standart donanım, sürücünün lastik basıncını geçilen araziye göre ayarlamasına olanak tanıyan merkezi bir lastik basıncı düzenleme sistemini içerir. Ayrıca bir R-123M radyo seti ve bir R-124 dahili telefon sistemi de mevcuttur. Sürücünün optik ekipmanı, üç adet TNPO-115 görüş bloğundan ve bir TVNO-2B gece görüş cihazı ile değiştirilebilen bir TNP-B gündüz görüş cihazından oluşur. BTR-70 ’de 500 Mermi kapasiteli KPVT ağır makineli tüfek ve 2.000 mermi kapasiteli eş eksenli 7,62 mm PKT makineli tüfek bulunmaktadır.

 

Savaşlar

BTR-70 ilk kez Sovyet-Afgan Savaşı sırasında hizmete girdi ve kullanıldı.

1980’lerin ortalarında Angola İç Savaşı sırasında kullanıldılar.

BTR-70’ler, Yugoslav Savaşları sırasında Birleşmiş Milletler Koruma Gücü tarafından Bosna-Hersek’te kullanıldı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin BTR-70’leri Donbass Savaşı’nda konuşlandırıldı ve bazıları Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya yanlısı milisleri tarafından ele geçirildi.

2021 Kırgızistan-Tacikistan çatışmaları sırasında BTR-70’ler Kırgızistan tarafından konuşlandırıldı ve en az bir BTR-70M düşman ateşinde kaybedildi.

2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, BTR-70’ler Rusya tarafından bölgeye konuşlandırıldı ve dört BTR-70 kaybedildi.

Modelin Bir Araya Getirilmesi

Modelimiz TRUMPETER firması tarafından 1/72 ölçülerinde imal edilmiştir. Kutu içeriğinden plastik model, dekal ve nasıl birleştirileceğine bir şema çıkmaktadır. 1/72 oranı özellikle kara araçları için küçük ebatlarda olduğundan ince çalışmaya elverişli el aletlerine sahip olmak ve bol bol büyüteç kullanmak gerekiyor.

Plastik modeller üretim aşamasında kalıptan kolay çıkması amacıyla yağ filmi tabakası ile kaplı olabiliyorlar. Bu nedenle modeli paketinden çıkartıp deterjanlı su ile yıkadım.

Falçata ile çapakları temizledim.

Yürüyen aksamı yapıştırıcı vasıtasıyla bir araya getirdim. Ben burada TAMİYA ‘nın ekstra ince yapıştırıcısını kullandım.

Top, far ve anten gibi aksamların montajı ile devam ettim.

Yapacağım BTR-70 modelinin üzerinde duracağı basit bir arazi hazırlamak amacıyla alçı döktüm.

Hazırlamış olduğum arazi temasında provasını yaptım.

Tekerlek ve lastikleri bir araya getirdim fakat macun, zımpara, astar ve boya işleri olduğu için henüz tekerlekleri takmıyorum.

Modellerin geniş yüzeylerini boyarken ne kadar özenilir ise özenilsin fırça derbeleri belli oluyor. Bu nedenle airbrush kullanılması gerekiyor fakat elimde bulunmadığı için TAMİYA ‘nın sprey boyalarını kullandım. İster airbrush kullanılsın ister sprey kullanılsın model ile nuzul arasındaki mesafenin uzak olması boyanın havada kurumasına yol açıyor ve boyama kötü görünüyor. Model ile nuzul arasının çok yakın olması ise boyanın modele ıslak düşmesine ve boyanın damlamasına neden oluyor. Bu durumların önüne geçmek için ideal bir mesafe belirlenmeli ve boya ondan sonra model üzerinde kullanılmalı. İdeal mesafenin belirlenmesi için başka bir plastik malzeme üzerinde çalışılabilir.

Plastik modelde atılacak astarın seçilmesi ve uygulanması başlı başına bir konudur. Genel uygulamada astar atılır ve astar sonrası görünür olan kusurlar macun, zımpara ile giderilip son bir astar ile model boyaya hazırlanır. Boyanın tek kat atılması model üzerindeki detayları yok edebilir. Ayrıca sticker gibi sökülmesine de neden olabilir. Bu sebeplerle boyanın 2-3 kat olarak atılması ve katlar arası yarım gün kadar beklenmesi iyi olacaktır.

Detaylar ve boyama sonrası son hali

 

YAZAR

Atakan ONUR