RUS ZIRHLI ARACI GAZ ”TIGR ” YAPIYORUZ | ZVEZDA
Tigr, ilk kez 2006 yılında Rus Ordusuna teslim edilen, 4×4 çok amaçlı her türlü arazide kullanılabilen piyade hareketlilik aracıdır. Başta Rusya Silahlı Kuvvetleri ve olmak üzere birçok ülke tarafından da kullanılmaktadır. Tigr ilk kez 2001 yılında IDEX fuarında sergilendi. Pilot üretim 2004 yılında 96 araç ile başladı. Araç daha sonra 2007 yılında resmi olarak üretildi.
Araç, birliklerin ve çeşitli ekipmanların karayolunda ve arazide hızlı bir şekilde taşınması için tasarlandı. Geleneksel ön motor, orta mürettebat bölmesi ve arka kargo alanı düzenine sahip bir şasi yapısına sahiptir. Standart özellikler şunları içerir: hidrolik direksiyon, hidrolik amortisörler ve stabilizatör çubukları ile bağımsız dört tekerlekten çekişli burulma süspansiyonu, kilitli diferansiyelli bir transfer kutusu, iki vitesli transfer kutusu, otomatik lastik şişirme, motor bloğu ısıtıcısı ve elektrikli vinç.
Modelin Bir Araya Getirilmesi
Modelimiz ZVEZDA firması tarafından 1/35 ölçülerinde imal edilmiştir. Kutu içeriğinden plastik model, dekal ve nasıl birleştirileceğine bir şema çıkıyor. 1/35 oranı kara araçları için oldukça ideal bir orandır. Hepimiz daha büyük modeller yapmak isteriz fakat özellikle yapılan model sayısı arttıkça büyük modellerin muhafaza edilmesi zorlaşıyor. Bu nedenle kara araçlarında 1/35 modellerin muhafazası kolaydır.
Plastik modeller üretim aşamasında kalıptan kolay çıkması amacıyla yağ filmi tabakası ile kaplı olabiliyorlar. Bu nedenle modeli paketinden çıkartıp deterjanlı su ile yıkamak gerekiyor.
Plastik modeller çoğunlukla statik olduğundan modele bir duruş ve bakış verilecek ise modeli bir araya getirirken verilmelidir. Ben bu modelde ön tekerleklerin açılı olarak durmasını istediğim için ön tekerlekleri açılı olarak bir araya getirdim ve yapıştırdım.
Kokpit parçalarını boyarken sprey ile model arasındaki mesafeye dikkat ederek bir kaç kat halinde boya uyguladım.
Modellerde geniş yüzeylerin boyanması çok önemlidir. Geniş yüzeyler fırça ile boyanmamalıdır. Airbrush veya sprey kullanılması boyanın homojen görünmesini sağlayacaktır. Boyamak istemediğiniz noktalar var ise kağıt bant ile maskeleme yapabilirsiniz.
Eğer bu tarz bir model yapacaksanız modelin içinden dışına doğru gitmeniz gerekiyor.
Detayların boyanmasında çok ince fırçalar kullandım.
Modelin birleşim noktalarının gizlenmesi ve var ise kusurların kapılması için macun ve zımparaya yapılması gerekiyor. Ben bu modelde macun olarak Tamiya Putty 32g kullandım.
İlerde yapılacak astar ve boya için modelin bitmiş olan kokpitinin iyi maskelenmesi gerekiyor.
Modelin camlarının kağıt bant ile maskelenmesini yaptım.
Modelin sahip olduğu makinalı tüfek ile birlikte ilk astarını attım. Astar sonrası görünen kusurları düzeltip tekrar astarladım ve boyaya hazırladım.
Dekal öncesi fırça ile modelin sahip olduğu detayları boyadım.
Dekal ve boyamalar sonrası son hali